Cu toții putem citi emoțiile din ochii unei persoane. Până la urmă, privirea este partea ființei umane care comunică cel mai mult, cea care transmite cel mai mult și cu care ne conectăm mai mult. Înțelegerea tuturor acestor indicii non-verbale din ochii celorlalți ne permite să intuim, de exemplu, falsitatea, sinceritatea sau magia atracției.
Se spune că cine poate vorbi cu ochii poate săruta cu ochii. Magnetismul acestor organe fascinante este unul foarte puternic, încât uneori nu suntem pe deplin conștienți de toate secretele pe care le ascund. Astfel, ceea ce experții în comunicare știu bine este că, deși multe dintre comportamentele, acțiunile și cuvintele noastre pot fi filtrate de condiționările sociale și de voința noastră, privirea exprimă un tip de limbaj pe care nu îl putem controla întotdeauna.
Dacă cineva ne atrage, pupila se dilată. De asemenea, privirea se mărește atunci când suntem surprinși, se îndreaptă într-o direcție când încercăm să ne amintim ceva, fie coboară când ne aflăm într-o stare de introspecție. Există atât de multe nuanțe subtile care caracterizează comportamentul ochilor noștri încât este bine să aflăm mai multe informații despre el. În acest fel, putem să pătrundem în mintea altora sau le putem citi emoțiile într-un mod eficient.

Cum să citești în ochii celor cu care comunici

Gândește-te pentru o clipă.  Mare parte a timpului tău îl dedici comunicării cu ceilalți. Comunici cu ceilalți căutând contactul vizual. Cu toate acestea, cu siguranță, acorzi mai multă atenție mesajului oral, cuvântului, calității dialogului.
Însă, nu doar asta contează. Ca model de videochat este foarte important să acorzi atenție și privirii interlocutorului tău. Ochii lui îți pot spune ceea ce el nu reușește să transmită prin cuvinte. Este posibil ca la prima sesiune de videochat cu tine, acesta să nu îndrăznească să-ți spună ceea ce își dorește de la tine, dar tu trebuie să fii capabilă să îți dai seama de ceea ce vrea, citindu-i în privire.
Când vorbim despre limbajul ochilor, nu înseamnă doar globul ocular și pupila. Marea putere expresivă a privirii noastre este orchestrată mai presus de toate printr-o rețea foarte complexă de nervi și mușchi care intervin în mișcarea sprâncenelor, pleoapelor, tâmplelor etc.
Toate acestea reflectă activarea emoțională a fiecărui moment, clipirea din ochi îndeplinindu-și funcția. De exemplu, se știe că atunci când ceva ne surprinde, ne supără sau chiar ne enervează, avem tendința de a clipi mult mai mult.
De asemenea, avem tendința de a clipi foarte mult atunci când interacționăm cu cineva care ne place sau când ne gândim la multe lucruri simultan.
Acest lucru poate părea unul contradictoriu, dar este bine să știi că acest act, acela de a clipi mai intens decât normal, este un mecanism care activează creierul atunci când se simte mai nervos decât de obicei. Prin urmare, dacă vrei să citești în ochii celorlalți, este important să te concentrezi asupra contextului sau a conversației pe care o ai în acel moment.
Limbajul pupilelor
Pupilele se dilată atunci când vedem ceva stimulant sau avem puțină lumină. Dacă ceva sau cineva ne atrage atenția, pupilele se dilată datorită puterii atracției. Cu toate acestea, atunci când ne simțim jigniți sau vedem ceva care ne înfurie, pupila se contractă.
Sincronizare vizuală
Citirea emoțiilor oamenilor care ne plac este un lucru pe care ne-ar plăcea să-l stăpânim. Cu toate acestea, uneori nu este necesar să fim experți în limbajul non-verbal pentru a percepe armonia care se poate crea între noi și persoana cu care comunicăm.
Cu alte cuvinte, dacă devii model de videochatnu trebuie fii expertă în limbajul non-verbal pentru a simți legătura armonioasă care se creează între tine și interlocutorul tău, în timpul sesiunii de videochat.
Un fapt curios pe care ni-l explică specialiștii despre acest subiect este că, atunci când între două persoane se creează o legătură, are loc și o sincronizare vizuală, adică se mimează gesturile vizuale și apar aceleași micro-expresii…
Privirea către părțile laterale: interlocutori timizi și mincinoși
Cu toții am experimentat acest lucru măcar ​​o dată. În loc să se mențină contactul vizual direct, aceștia își feresc privirea pentru a-și ascunde timiditatea.
Acum, este de remarcat faptul că cei mincinoși au și o privire evazivă. Nu este ceva atât de evident ca atunci când avem de-a face cu persoanele timide sau care suferă de anxietate socială. Prin urmare, este important să le citim emoțiile și intențiile.
De ce ți-am dezvăluit toate aceste lucruri? Fiindcă dacă iei decizia de a face parte din echipa CamStars, trebuie să ai abilitatea de a-ți da seama ce vrea interlocutorul tău de la tine chiar dacă acesta nu îți spune în mod direct.
Cu cât îți vei da seama mai bine de ceea ce își dorește, cu atât sesiunea de videochat va decurge mai bine, iar clientul va fi mulțumit de serviciile tale și va dori să te vadă și altă dată. Dacă se întâmplă asta, vei fi cu un pas mai aproape de succes și de realizarea tuturor dorințelor tale.
Așadar, te așteptăm alături de noi. Facem angajări modele de videochat la studioul din București!