Pierderea locului de muncă și intrarea în șomaj nu îi poate afecta unei persoane doar situația economică, îi poate afecta și sănătatea mintală.
Psihologie și șomaj
Cu siguranță, primul lucru care ți-a venit în minte când ai aflat că urmează să-ți pierzi locul de muncă a fost că îți vei pierde banii și vei începe să ai probleme economice care îți vor modifica semnificativ viața. Adevărul este că șomajul nu poate afecta o persoană doar economic, ci îi poate provoca probleme serioase la nivel psihologic. Experții vorbesc chiar despre un fenomen numit „deprecierea șomajului”.
Consecințele psihologice ale șomajului nu se răsfrâng doar asupra șomerului, ci și asupra familiei sale. Consecințele șomajului asupra întregii familii nu sunt deloc plăcute, dar orice problemă se poate rezolva, dacă se ivește soluția potrivită la timpul potrivit.
Ce este depresia cauzată de șomaj?
Depresia cauzată de șomaj apare atunci când persoana șomeră de mai multe luni are impresia că niciodată nu se va ivi o bună oportunitate pentru ea. „Șocului” inițial al pierderii locului de muncă i se pot asocia încercările repetate dar eșuate de a găsi un loc de muncă.
Stima de sine a persoanei în cauză este afectată, deoarece aceasta nu este chemată la niciun interviu de angajare, în ciuda CV-urilor depuse. Această situație descurajează persoana care simte vinovăția de eșecul din viața sa.
Ești și tu în această situație? Iată ce trebuie să faci pentru a preveni această situație delicată.
Pierderea locului de muncă și intrarea în șomaj reprezintă un moment foarte stresant din viață, deoarece are consecințe nu numai personal, ci și social. Ce poți face pentru a evita căderea în depresie când rămâi fără loc de muncă? Mai jos găsești câteva sugestii:
Menține o atitudine pozitivă și nu îți pierde speranța
Nu intra în panică, ci încearcă să menții o atitudine pozitivă. Poate că opțiunile nu apar la primul schimb, dar dacă continui să cauți un loc de muncă, este posibil să apară ceva. La nivel personal, rămâi activă și continuă să acorzi atenție unui hobby, te va ajuta să te deconectezi și să îți ții mintea ocupată.
Cunoaște-te pe tine însăți
Poate, în realitate, nu te cunoști în profunzime. Aflați ce știi să faci bine, pentru a avea șanse mai mari în găsirea unui loc de muncă. Odată ce știi cine ești, atunci îți poți oferi serviciile mai bine. Sigur va apărea o oportunitate bună pentru tine.
 Controlează-ți cheltuielile
De multe ori, depresia datorată șomajului apare din cauza ritmului vieții pe care îl ai. Și este logic ca grijile economice să te facă să suferi de anxietate, stres și depresie.
Există cazuri în care nu este posibil să se remedieze dificultățile financiare, dar în alte cazuri este vorba doar de mentalitate. Elimină toate cheltuielile care nu sunt o prioritate în viața ta și adoptă un alt mod de gândire.
Deși situația ta materială a suferit o criză majoră, nu trebuie să-ți fac griji, atunci când nici nu te aștepți, va apărea în viața ta soluția salvatoare în mod surprinzător. Ea se poate numi CamStars.
Participă la traininguri
Dacă ai posibilitatea de a participa la traininguri, profită de ocazie. Pune accent pe dezvoltarea ta personală. Cu cât vei fi mai bine pregătită în diverse domenii, cu atât mai bine. D exemplu, poți învăța cum să comunici corespunzător, cum să asculți, cum să interacționezi cu ceilalți etc.  Nu ai nicio scuză pentru a nu continua să te dezvolți personal.
Înconjoară-te de cei dragi
În această situație delicată este un moment bun pentru a te lăsa înconjurată de  cei care te iubesc cel mai mult. Poate că simți nevoia să le spui cum te simți sau pur și simplu să petreci momente plăcute alături de ei. Sprijinul celor dragi este întotdeauna foarte important
Alătură-te echipei CamStars! Devino model de videochat!
Când crezi că nimeni nu îți poate oferi o soluție pentru ca viața ta să intre pe făgașul normal, CamStars îți este alături. Facem angajări modele de videochat la studioul din București. Vino alături de noi și bucură-te în final de viața pe care o meriți. Profită de șansa de a avea un loc de muncă ce îți oferă un venit peste medie.  Succes!