Majoritatea problemelor din lume și ceea ce poți avea în raport cu dezvoltarea ta personală (sau profesională) au de obicei aceeași origine: o problemă de comunicare.
Trăim într-o perioadă prea dificilă pentru a crea o legătură strânsă cu ceilalți din jurul nostru. Comunicarea este o abilitate esențială de conectare cu celălalt, dar, la rândul său, este cea pe care cel mai mult o neglijăm. Și în acest domeniu, se remarcă importanța comunicării empatice.
De ce este atât de dificil să te conectezi cu ceilalți și există întotdeauna confuzie și conflicte din cauza comunicării? Pentru că fiecare ființă umană interpretează ceea ce se întâmplă într-un anumit mod și în funcție de propriile filtre, sistem de credințe și experiențe.
În zona profesională, care nu este mai puțin importantă decât cea personală, apar probleme de organizare, productivitate scăzută și conflicte, din cauza unei comunicări puțin transparente care ascunde anumite conflicte care trebuie rezolvate. La rândul tău, dacă vrei să lucrezi cu clienții și să-i influențezi pozitiv, trebuie să comunici pozitiv, să transmiți emoții și legătura care se creează trebuie să fie de bază.

Ce este comunicarea empatică?

Problema aparentă este într-adevăr marea soluție … dezvoltă-ți comunicarea empatică. Aceasta este capacitatea de a comunica în așa fel încât să te conectezi cu modul de comunicare al celuilalt, care generează empatie, încredere și îți permite să te exprimi, să înțelegi și să creezi legături personale mai puternice și mai profunde în timpul sesiunii de videochat, dacă vei lua decizia să devii model de videochat.
Pe de altă parte, este vorba de o abilitate cu mai multe caracteristici cheie:

1. Ascultare activă

Este vorba de a-l asculta pe celălalt în așa fel încât să nu-l judeci, să interpretezi sau să faci aprecieri. Trebuie să-i înțelegi cu adevărat punctul său de vedere și să îl respectați ca fiind viziunea lui personală (pe care nu intenționezi să o schimbi). Dimpotrivă trebuie să faci judecăți de valoare, iar aceasta este una dintre problemele cele mai frecvente problemele de comunicare ale oamenilor. Acest lucru, care poate fi atât de simplu, este cel mai dificil pentru noi.

2. Adaptează-te la sistemul celuilalt

Uneori, pentru a câștiga trebuie să cedezi. De fapt, dacă renunți, te învingi pe tine însăți și ego-ul care nu-ți permite să te conectezi cu celălalt. Dacă îți adaptezi sistemul de comunicare la celălalt (în funcție de punctul său de vedere), generezi mult mai multă empatie. Acest lucru se realizează prin respect, folosind moduri similare de a vorbi, parafraza și cu alte tehnici pe care le poți dezvolta printr-un plan de acțiune.
 

3. Deschidere

Cu alte cuvinte… este vorba să nu vrei să ai dreptate. A dori să ai dreptate (chiar și atunci când crezi că ai) este doar ego, mândrie și nu îți permite să te conectezi.
S-ar putea să gândești: „Dacă cedez totul, el mă va domina”. Dar asta este și frică și mândrie. Comunicând empatic în timpul sesiunii de videochat nu te va domină nimeni, ci vei înțelege, vei interacționa și putea rezolva eventualele divergențe astfel încât sesiunea să decurgă cât mai bine posibil.

Avantaje

Avantajele comunicării empatice nu constau doar în rezolvarea conflictelor, există multe altele:

1. Îți permit să trăiești viața pe care ți-o dorești

Modul tău de a comunica este o reflectare a modului tău de a gândi și de a vedea viața. Dacă mesajele pe care le oferi se schimbă, se schimbă și acea abordare, acțiunile tale. Vei avea parte de mai mulți clienți, vei câștiga mai mult și viața ți se va schimba în bine.

2. Îți va îmbunătăți relațiile personale

Cu prietenii, partenerii, colegii, partenerii, clienții sau copiii.

3. Vei scăpa de mult stres

Marea majoritate a stresului pe care îl simțim în viața noastră de zi cu zi provine din faptul că nu putem să ne înțelegem sau să ne facem înțeleși.

4. Te va ajuta în dezvoltarea personală sau profesională

Dacă dezvolți această abilitate importantă, te va sprijini în dezvoltarea personală.
Dezvoltarea comunicării empatice nu este un lucru pe care îl puteți obține în câteva zile, ci în câteva luni, dacă înțelegi importanța ei și te afli într-un mediu potrivit.
Te așteptăm în echipa CamStars, fiindcă noi te vom ajuta să comunici empatic, să te dezvolți personal și să ai parte de viața pe care ți-o dorești de foarte mult timp. Angajăm modele de videochat la studioul din București, contactează-ne, nu vei regreta!