Uită-te în oglindă! Este o modalitate simplă de a-ți îmbunătăți modul în care te vezi pe tine însăți. Stima de sine este o sumă de percepții, evaluări, emoții și comportamente orientate spre sine, spre cum ești și ce faci, spre caracteristicile fizice și spre felul tău de a fi. Mai exact, este percepția pe care o ai despre tine însăți.

Pe de altă parte, stima de sine este foarte importantă, deoarece îți afectează caracterul și opinia pe care o ai despre tine, despre felul tău de a fi, de a acționa și de a trăi alături de ceilalți. Felul tău de a gândi, de a-ți exprima și de a simți emoțiile, de a decide și de a te comporta este direct influențat de stima de sine.

Stima ta de sine este strâns legată de felul în care simți că ești apreciată, iubită și apreciată de ceilalți, precum și de modul în care te prețuiești, te accepți și te iubești. Când stima de sine este crescută, te apreciezi la adevărata valoare și ești mândră de abilitățile tale și de obiectivele pe care le-ai atins deja.

Însă, atunci când stima de sine este scăzută simți că nimeni nu te va plăcea, că nimeni nu te va accepta sau consideri că nimic nu este bun la tine. Oricine poate avea probleme cu stima de sine de-a lungul vieții. De fapt, aceasta este deosebit de vulnerabilă în adolescență, deoarece atunci descoperim cine suntem și care este locul nostru în lume.

La vârsta adultă suntem expuși și suferinței din cauza problemelor legate de stima de sine, atunci când trecem prin perioade critice în viața noastră (despărțire, pierderea locului de muncă…). Dar există și vești bune. Pe măsură ce ideea pe care o avem despre noi înșine se schimbă în timp, respectul de sine se schimbă și el.

Privește în oglindă și crește-ți stima de sine

Oglinda te ajută să-ți îmbunătățești stima de sine, deoarece privitul în oglindă se bazează pe observarea propriei persoane. Așază-te în fața unei oglinzi și, cu ajutorul întrebărilor, ghidează-te și observă-ți propria stare mentală și emoțională, exprimă ceea ce vezi în oglindă atunci când te privești. Desigur, înainte de a începe, îți recomandăm să te gândești la o serie de întrebări. De exemplu, poți să răspunzi la următoarele întrebări:

 • Când te uiți în oglindă, te vezi frumoasă?
 • Crezi că ai lucruri bune de oferit altora? Care?
 • Crezi că prietenii, familia și colegii tăi te plac așa cum ești?
 • Ce ai schimba la felul în arăți?
 • Când te simți și arăți bine, te simți mai încrezătoare în tine?

Odată ce ai răspuns la aceste întrebări, vine timpul să te uiți în oglindă. Stai în fața oglinzii și vezi cum răspunzi la aceste întrebări:

 • Ce vezi în oglindă?
 • Cum este persoana care te privește din oglindă?
 • O cunoști?
 • Care sunt lucrurile bune pe care le observi la acea persoană?
 • Care sunt lucrurile rele pe care le observi la persoana care se uită la tine din oglindă?
 • Ce îți place cel mai mult la acea persoană?
 • Ai schimba ceva la persoana din oglindă?

Trebuie să faci efort să vezi toate caracteristicile pozitive pe care le are persoana pe care o vezi în oglindă (tu), care sigur sunt multe, și astfel vei învăța să le recunoști. S-ar putea să fii impresionată de modul în care vorbești despre caracteristicile personale pozitive pe care le observi și pe care adesea nu le recunoști sau nu le prețuiești.

De asemenea, ar fi bine să ții cont și de informațiile pe care prietenii sau familia le oferă despre tine. Așa vei înțelege cum te văd ei și nu observi tu la tine. Astfel îți vei da seama care este imaginea ta despre tine, cum te percepi, ce impresie crezi că dai și să lucrezi la cele mai relevante aspecte și să sporești ceea ce vezi ca fiind cel mai pozitiv lucru.

Apoi, vino alături de echipa CamStars! Facem angajări studio videochat. Hai să te bucuri de succes împreună cu noi. Te așteptăm oricând!