Conversația ( schimbul de idei, opinii sau dialogul pe diferite subiecte) este esențială pentru comunicarea între oameni, deoarece relațiile interpersonale gravitează de obicei în jurul ei. Există diverse tipuri de conversație: conversație despre lucruri, despre alți oameni, despre idei, despre sentimente și, în sfârșit, cel mai intim nivel la care s-ar putea ajunge într-o conversație și ar fi cel în care îți exprimi propriile sentimente.

Conversație despre lucruri

Primul dintre tipurile de conversație ar fi cel care are loc de obicei când se vorbește despre lucruri. Acesta ar fi poate cel mai superficial tip de conversație dintre toate, deoarece este caracteristic acelor acte de comunicare pe care le avem cu oameni pe care nu îi cunoaștem și cu care dialogăm pentru că situația o cere.

Cu toate acestea, poate fi și o conversație pe care am putea-o purta cu prietenii sau cunoștințele, întrucât în ​​această categorie am include conversații despre știri de actualitate, despre cărți, despre muzică etc. Când conversezi despre lucruri, poți vorbi despre orice, important este să atragi atenția interlocutorului tău cu ceea ce spui. Acesta ar fi, prin urmare, cel mai elementar nivel de conversație, dar nu este mai puțin important. Din contră, poate fi util într-o multitudine de situații.

Conversație despre alte persoane

Al doilea tip de conversație ar fi acel dialog în care două sau mai multe persoane vorbesc despre alte persoane care nu sunt prezente în acel moment și poate fi considerată o conversație destul de superficială. În acest caz, subiectele de discuție se învârt în jurul a ceea ce li s-a întâmplat altor persoane sau au spus acestea. Nu sunt discutate deloc lucruri personale.

Aici am putea include și conversații curente despre oameni celebri, scriitori, diverse bârfe, comentarii făcute de alții, atâta timp cât nu se face niciun tip de evaluare proprie, întrucât în ​​acest caz am fi vorba de alt tip de conversație. Prin urmare, acest al doilea tip de conversație poate fi destul de rar și superficial și nu ajută la construirea unei relații apropiate, de durată, cu cealaltă persoană.

Conversație despre ideile proprii

Un alt tip de conversație ar fi cel care apare în acele cazuri sau situații în care se începe un dialog pe subiecte de natură personală. Astfel, poți începe conversații mai profunde și chiar personale, deoarece în acest caz poți dezvălui mai multe despre tine, fie îți poți lăsa interlocutorul să îți ofere detalii despre viața personală. 

Când are loc o astfel de conversație, există multe subiecte de discuție, cum ar fi politică, sport, hobby-uri, societate, fie despre cum credem noi că ar trebui să fie anumite lucruri. În acest caz, doar una dintre persoane spune ceea ce gândește, în timp ce cealaltă persoană doar ascultă.

4. Conversație despre propriile sentimente

Următorul tip de conversație ar fi unul în care are loc o conversație despre propriile sentimente. Fiind o modalitate de dialog mai profundă decât cele anterioare, se creează o intimitate mai mare decât în cazul celorlalte tipuri de conversație. Astfel, poți ruga interlocutorul să-ți povestească despre ceea ce simte, despre ceea ce-i place etc.

Atunci când are loc o conversație despre propriile sentimente, prin intermediul căreia poți dezvălui ce te preocupă sau lucrurile care te fac să te simți bine, ai putea oferi celeilalte persoane informații foarte personale și sensibile, așa că ar putea fi un punct de plecare pentru construirea unor relaţii mai stabile şi mai durabile.

Având în vedere că, în mod normal, nu începi o conversație de acest tip până nu capeți încredere în cel cu care comunici, o astfel de discuție poate avea loc mai târziu, după ce legătura dintre voi devine mai strânsă. Acest tip de dialog despre propriile sentimentele ar fi ceea ce specialiștii în comunicare numesc „dezvoltare”, care îți poate fi de mare ajutor în anumite momente.

Acestea fiind, dacă îți place să conversezi cu ceilalți și mai ales să asculți, avem o propunere pentru tine. Vrei să devii model de videochat pentru a te bucura de un job foarte bine plătit, cu program flexibil? Facem angajări studio videochat. Te alături echipei CamStars?