Se pare că, potrivit specialiștilor în psihologie, unul dintre pilonii care ne influențează dinamica comportamentului este respectul de sine. Astfel, imaginea pe care o avem despre noi, condiționează obiectivele pe care le alegem, relațiile de care avem grijă sau intensitatea emoțiilor noastre.
Stima de sine apare după o muncă bine făcută. Nu este o loterie la care putem juca, este rodul unei dispoziții personale. Când vrei să obții un rezultat, trebuie să înțelegi că acest lucru implică un proces.
Unul dintre pilonii care alcătuiesc personalitatea umană constă în respectul de sine. Psihologii consideră că avem nevoie de stima și de respectul care se nasc din noi înșine, sub forma stimei de sine și a celor care provin de la ceilalți, sub formă de statut, recunoaștere sau succes social.
Când ne lipsește respectul de sine, ne simțim inferiori, neputincioși și descurajați și nu avem prea mult încredere în capacitatea noastră de a gestiona lucrurile. Avem tendința de a face comparații, concentrându-ne gândurile și acțiunile asupra lor. În felul acesta ne plafonăm.
Stima de sine este modul obișnuit de a ne percepe pe noi înșine, de a gândi, de a ne simți și de a ne comporta cu noi înșine. Are multe de-a face cu modul în care ne confruntăm cu noi înșine și ne evaluăm propria identitate.
În primul rând, a vorbi despre componenta cognitivă a stimei de sine înseamnă a face distincție între ceea ce se înțelege prin stima de sine și ceea ce se înțelege prin conceptul de sine. Conceptul de sine este definit ca imaginea pe care o avem despre noi înșine din punct de vedere cognitiv,  perceptiv și afectiv.
Conceptul de sine l-am putea asocia cu reprezentarea pe care tu o ai asupra ta. În schimb, respectul de sine, este înțeles ca evaluarea pozitivă sau negativă pe care tu o faci despre conceptul  tău de sine, inclusiv emoțiile pe care le asociezi și atitudinile pe care le ai față de sine.

Stima de sine aparte mai târziu

A avea obiective de urmărit, a stabili obiective și a lupta pentru ele este un lucru strâns legat de bunăstare și sănătate mentală. Stabilirea obiectivelor are un impact pozitiv asupra altor domenii ale vieții tale și îți permite să controlezi aspecte psihologice importante precum atenția, încrederea în sine sau motivația.
Unul dintre principalele motive sau simptome ale depresiei este pierderea iluziei și a interesului pentru obiectivele vitale. Probleme legate de stima de sine pot apărea din cauza modului tău de gândire. Acestea pot fi considerate iraționale, ilogice sau autodistructive.
Uneori, modul tău de gândire poate conține expresii ilogice care subminează respectul de sine. Unele dintre aceste credințe generice și iraționale sunt:
Crezi că trebuie să fii competentă și eficientă în toate.
Crezi că trebuie să fii iubită și să ai aprobarea tuturor oamenilor importanți din mediul tău.
Lucrurile care s-au întâmplat în trecut sunt decisive în comportamentul tău actual și viitor, deoarece acestea vor avea întotdeauna o influență certă și ți se vor întâmpla din nou.
Este mai ușor de evitat decât să te confrunți cu responsabilitățile și problemele vieții.
Nenorocirile umane provin din cauze externe și nu poți face nimic sau aproape nimic pentru a evita sau controla suferința pe care o produc.
Nu trebuie să gândești astfel fiindcă îți distrugi stima de sine. Trebuie să fii conștientă că nu ești perfectă, perfecțiunea nu există. Nu trebuie să excelezi în toate. Este suficient să excelezi doar într-un anumit domeniu. De exemplu, îndrăznim să spunem că, prin multă muncă, ai putea să excelezi lucrând ca model de videochat.
De ce videochat? Fiindcă este singurul loc de muncă care îți oferă un stil de viață peste medie și, prin urmare, posibilitatea de a-ți îndeplini obiectivele, de a trece mai ușor peste lucrurile mai puțin plăcute de care ai putea avea parte în viață.
Ai grijă de stima ta de sine. Este adevărat, intervenția asupra stimei de sine nu este simplă, dar în sprijinul tău ai natura sa dinamică și sensibilă, prin urmare, modificarea acesteia în favoarea ta devine un exercițiu de precizie. De asemenea, este rezultatul unei serii de acțiuni, obiceiuri și abilități și, prin urmare, este dobândită.
Nu uita că, un nivel scăzut poate afecta relația ta cu ceilalți și se va reflecta în dimensiunea socială și în ceea ce faci pentru a face față diferitelor provocări.
A avea un nivel scăzut de stimă de sine te face să te simți incapabilă, să ai concepții greșite etc.  Pe scurt, te face mai puțin funcțională și precisă.
Așadar, fă-ți treaba bine pentru ca nivelul stimei de sine să crească. Noi, cei de la CamStars, vom fi alături de tine mereu, sprijindu-te în orice moment. Angajăm modele de videochat la studioul din București.
Vino alături de noi pentru a te dezvolta personal și reuși să-ți îndeplinești toate visurile! Vei vedea cum modul de a te percepe pe tine însăți se va schimba în bine.