Potrivit experților, există două tipuri principale de bullying, primul are loc în perioada adolescenței, în etapa în care tinerii sunt la școală și al doilea la locul de muncă, numit Mobbing. În ambele cazuri, victimele suferă tulburări emoționale din cauza presiunii pe care abuzatorul o comite asupra persoanei. Cu toate acestea, din punctul de vedere al experților, intimidarea nu apare doar la adolescenți și copii tineri, există studii care arată cum și adulții, și chiar vârstnicii, pot fi victime ale acestuia. Și modelele de videochat nu scapă nici ele.
Din această cauză, este important să vorbim despre această problemă în sectorul de videochat în care nu de puține ori au loc astfel de situații neplăcute.
Din punctul de vedere al specialiștilor în domeniu, abordarea acestei probleme prevalează, deoarece există multe victime tăcute, ceea ce înseamnă că, în multe cazuri, existența hărțuirii de care suferă este necunoscută, în special în videochat, unde modelele sunt presate sau hărțuite de oameni fără scrupule care le șantajează și le amenință că postează poze și videoclipuri despre activitatea lor, pe rețelele de socializare.
Ce ar trebui să știți
În ceea ce privește hărțuirea psihologică, apar întotdeauna comportamente abuzive care încalcă identitatea fizică sau psihologică a unei persoane și pot face simțită prezența în orice situație, cum ar fi loc de muncă, relația cu partenerul, școală, universitate sau grupuri de prieteni.
În multe ocazii, hărțuirea este profundă, dar poate trece cu ușurință neobservată de majoritatea oamenilor, cu excepția victimei.
În ceea ce privește dinamica socială, relațiile sociale care există între adulți nu sunt întotdeauna diferite de cele între copii sau adolescenți. Pot fi exista persoane mai slabe sau mai inocente decât altele, care vor deveni victimele hărțuitorului.
Modalități de exercitare a bullying-ului asupra modelelor
Hărțuire fizică: când familia sau partenerul află și persoana care este model de videochat începe să fie lovită.
Hărțuire verbală: se bazează pe primirea de apeluri telefonice sau mesaje jignitoare prin Whatsaap, Facebook sau Instagram (printre altele), care afectează integritatea modelului, provocând daune psihologice.
Hărțuire non-verbală: se referă la gesturi și agresiuni fără folosirea cuvintelor, care provoacă stres și neliniște. În cazul modelelor de videochat, apare în momentul în care se află ce activitate defășoară acestea.
Hărțuirea filială: cea suferită de modele în cadrul familiei în momentul în care află cu cu ce se ocupă aceasta. Acest tip de hărțuire poate afecta sănătatea fizică și psihică a modelului într-un mod sever.
Cyberbullying: apare pe toate rețelele sociale și este cea mai frecventă practică în rândul modelelor de videochat.
Comportamentul hărțuitorului
În lumea de videochat, este foarte probabil ca o persoană să își dorească să-și exercite puterea asupra unui model prin cyberbullying, adică prin încercarea de a o contacta prin email, mesaje text sau prin intermediul rețelelor de socializare. Aproape întotdeauna este mesaj anonim.
Mai întâi se prezintă ca o persoană amabilă, apoi își arăta adevăratele intenții. Acești oameni tind să umilească, să amenințe sau să facă aluzii urâte la adresa modelelor de videochat.
În general, persoana care hărțuiește este o persoană căreia îi lipsește ceva (din punct de vedere emoțional), deci trebuie să-și exercite puterea asupra celorlalți pentru a se simți superioară și nu se va simți intimidată de nicio altă persoană, așa că este necesar să știți cum să faceți față acestei situații.
Ce să faceți în această situație ?
Pare logic, dar în multe cazuri se întâmplă fără ca alții să observe, așa că este important să discutați despre acest lucru cu familia, prietenii de încredere sau partenerul de viață. Este esențial să le explicați acestora ce anume presupune activitatea pe care o desfășurați.
Trebuie să alegeți să nu mai fiți victime. Nu este ușor, dar trebuie să anunțați agresorul că nu vă este teamă că lumea va afla că sunteți model de videochat, întrucât această activitate este una ca oricare alta. Nu aveți de ce să vă fie jenă că desfășurați o activitate legală care presupune purtarea de conversații pe diverse teme cu bărbați care își doresc să discute cu o persoană necunoscută.
Nu creați persoanei care vă hărțuiește impresia că sunteți o victimă.
Țineți o evidență cu ceea ce v-a făcut hărțuitorul, salvați mesajele, videoclipurile, e-mailurile, notele vocale și numărul de telefon de la care vă apelează, acesta este modul în care puteți demonstra că vă hărțuiește.
Cel mai bun mod de a combate bullying-ul ca model de videochat este fiți puternice și să stați în preajma unor persoane care vă pot ajuta oricând aveți nevoie.
Așadar, dacă vreți să vă simțiți mereu în siguranță, alăturați-vă echipei CamStars Studio. Angajăm modele de videochat la studioul din București.
În plus, suntem oricând pregătiți să intervenim pentru a rezolva orice situație neplăcută pe care o puteți întâmpina cu un client. Rețineți că pozele și datele voastre vor fi mereu în siguranță pe serverele noastre. Nimeni nu va avea acces la ele. Așadar, veniți în echipa noastră și veți avea parte de tot ce ați visat.