Criticile sunt adesea privite ca un atac la propria persoană, foarte dureros și enervant. Prin urmare, de multe ori, nu este ușor să răspunzi la critici, așa că una din primele reacții este apărarea. Cu toate acestea, nu este o idee bună să lași criticile să te afecteze foarte mult, mai ales dacă sunt nejustificate. În loc să fii în defensivă, mai bine răspunzi la critici dând dovadă de încredere în tine. În acest fel, poți profita de ele și să previi să-ți facă rău.

În primul rând, este important să-ți pui o serie de întrebări despre criticile primite, întrucât nu toată lumea are intenția să-ți facă rău. De exemplu, care este scopul celui care te critică? De ce face asta? Ce motive are?

Acum, dacă crezi că persoana care te critică greșește, dar nu îi spui ci accepți ceea ce îți spune, o vei încuraja să te manipuleze. În plus, stima ta de sine va fi afectată pentru că nu te respecți. Iată, așadar, cum să răspunzi la critici:

Fă față criticilor

Când o persoană nu știe să accepte criticile, de obicei reacționează scuzându-se („da, dar…”), criticând sau chiar încercând să le evite cu orice preț. Există și persoane care le acceptă superficial, fără convingere. Toate aceste comportamente sunt dăunătoare pentru că privesc critica drept un atac. În acest fel, este cel mai probabil te vei simți rău și, de asemenea, nu vei putea învăța de pe urma criticii.

Cum să accepți criticile?

Dacă înveți să reacționezi calm la criticile clienților tăi, atunci vei învăța să-ți controlezi emoțiile negative. Fiind calmă, poți acorda atenție la ceea ce spun aceștia și să profiți de asta. Numai așa vei putea evalua intențiile celuilalt și înțelege dacă intenția a fost rea sau nu.

Astfel, dacă critica este constructivă, poți învăța din ea și o poți folosi pentru a îmbunătăți ședințele de videochat. Însă, dacă este pozitivă, dar cealaltă persoană nu a reușit să exprime asta, îi poți arăta cum să spună ce are de spus astfel încât să nu strice relația.

În cazul în care este o încercare de manipulare, cel mai bun răspuns nu este furia, ci să spui ceea ce gândești cu calm. De fapt, nereacționând cu furie nu-ți vei arăta punctele slabe. Dacă clientul are dreptate și tu ai greșit, e bine să-ți revizuiești atitudinea. Dacă, dimpotrivă, nu este cazul, ideal să îți spui cu calm punctul de vedere și să nu cedezi.

Când răspunzi cu calm criticilor, atunci poți ieși dintr-o situație care, în cele mai multe cazuri, devine neplăcută. Răspunzând cu calm nu te vei mai simți atacată și îți vei proteja stima de sine.

Cum să răspunzi cu succes la critici

 Criticile nu sunt plăcute, mai ales dacă ceea ți se spune nu este adevărat. Iată cum să răspunzi cu succes la critici și cum să profiți la maximum de ele.

Primul pas după ce ești criticată este să analizezi situația și să schimbi discursul, adică ceea îți spui și gândești în tăcere. Nu trebuie să dovedești nimic pentru că nimeni nu te atacă. Ascultă cu atenție, ceea ce îți spune clientul poate fi de folos. Încearcă să înțelegi ce vrea acesta. Doar pentru că te critică nu înseamnă că ai făcut ceva greșit.

Următorul lucru pe care trebuie să-l faci este să evaluezi criticile. Acest lucru te va ajuta să decizi dacă ar trebui să-ți schimbi comportamentul sau dacă este bine să respingi ceea ce ți s-a spus, într-un mod constructiv. Pentru a face acest lucru, îți poți pune următoarele întrebări:

  • Clientul mă cunoaște mai bine decât cred? Care este scopul criticii sale? Scopul poate fi să te facă să te simți incomod, dar poate fi și de a-ți arăta ce nu-i place și ce ar trebui să schimbi.
  •  Cât efort ar trebui depus pentru a face schimbarea sugerată de client? Merită?
  • Clientul este supărat? Evaluează climatul emoțional. Asta înseamnă că e posibil ca cel care te-a criticat să fi fost supărat din diverse motive. Când oamenii sunt supărați s-ar putea să-i critice pe ceilalți fără să vrea. Cu toții putem spune lucruri nepotrivite la supărare. Uneori cel mai bine este să nu bagi în seamă toate criticile clienților.

Acestea, ține cont de sfaturile noastre, căci nu vei regreta. Și nici dacă te alături echipei CamStars nu vei avea regrete. Facem angajări studio videochat. Vino la noi!