Lipsa încrederii în sine distruge visele mai mult decât lipsa talentului. Te convingi că nu ești suficient de bună sau suficient de competentă. De-a lungul timpului, această credință te împiedică să încerci lucruri noi.

Pe de altă parte, încrederea în tine te lasă să observi tot ceea ce ești capabilă să faci. Cu toții ne-am simțit nesiguri la un moment dat, dar oamenii puternici din punct de vedere mental știu că, orice ar fi, trebuie mers înainte.

Dacă ai un job videochat, încrederea în sine este esențială atunci când vine vorba de interacțiunea cu clienții. Dacă aceștia observă că nu ai deloc încredere în tine s-ar putea să nu-și mai dorească să participe la ședințele pe care le organizezi. În general, o femeie încrezătoare în propriile forțe este foarte atrăgătoare. Așadar, dacă vrei să recuperezi încrederea în tine, îți vom oferi câteva sfaturi. Iată-le!

Pentru a recâștiga încrederea în tine, recunoaște-ți și acceptă-ți îndoielile

Primul pas pentru a recâștiga încrederea în tine este să accepți că ai îndoieli. Cu cât o faci mai devreme, cu atât îți va fi mai ușor să-ți schimbi modul de gândire.

Nu-ți fă griji pentru lucrurile mărunte care te fac să te îndoiești de tine. Evitând să observi acele îndoieli sau negându-le, le dai doar mai multă putere. În schimb, acceptarea faptului că există te obligă să cauți o alternativă pentru a merge mai departe. Când te concentrezi pe negarea îndoielilor tale, cheltuiești multă energie. Cel mai rău lucru este că până la urmă nu obții niciun avantaj.

Întreabă-te cu privire la motivele gândurilor tale

Al doilea pas pentru a-ți recâștiga încrederea în tine este să pui la îndoială sursa îndoielilor tale. Odată ce știi care sunt lucrurile care generează îndoială, întreabă-te de unde vin:

  • De ce cred că nu pot face lucrul X?
  •   Cine mi-a spus să nu încerc?
  • Am eșuat vreodată când am făcut asta? De ce am eșuat?
  • Care este diferența dintre încercările anterioare și cele de acum?

Punându-ți întrebări vezi problema dintr-un punct de vedere proactiv. Nu contează ce situație este, ci cum o analizezi. Căutarea factorilor reali te va ajuta să vezi lucrurile într-un mod mai realist. Reține că acest exercițiu nu-ți va oferi mai multă încredere. Cu toate acestea, vei obține ceva mai important: cheile către succes în căutarea încrederii în sine.

Gândește-te la cel mai rău scenariu posibil

Lipsa încrederii în sine te poate determina să ai idei preconcepute. Vei crede că nu mai ai opțiuni sau că totul va merge mereu prost pentru tine. Cheia în acest moment este să-ți imaginezi cel mai rău scenariu posibil. Întreabă-te pe tine însăși:

  • De ce mă tem?
  • Dacă se întâmplă un lucru X?
  • Unde aș fi?
  • Ce aș putea face ca să merg înainte?
  • Ce oportunitate aș putea crea la acel moment?

Dintre toate aceste întrebări, credem că cea mai importantă este ultima. Avem tendința de a trece prin viață crezând că oportunitățile vin spontan. Realitatea este că majoritatea sunt rezultatul eforturilor noastre.

Considerăm că nicio situație din viață nu te lasă fără alternative. Uneori va trebui să dai dovadă de puțin mai multă energie și concentrare, dar întotdeauna există o cale bună de ieșire. Când vei înțelege acest lucru, încrederea ta va crește exponențial.

Analizează-ți emoțiile

Emoțiile tale joacă un rol mai mare decât crezi în încrederea în tine. Anxietatea te va face să te simți nesigură, incapabilă și te va împiedica să iei decizii. Prin urmare, trebuie să fii foarte atentă la ceea ce simți și la mesaj.

Pentru a recâștiga încrederea în tine, va trebui să faci un salt uriaș către atingerea obiectivului. Dacă ți-e frică, trebuie să afli de unde vine acea frică și cum o poți depăși.

Analizează fiecare emoție și când vezi că niciuna dintre ele nu are o bază reală, schimbă-ți drumul. Începe cu cele mai simple decizii și încetul cu încetul încrederea în tine te va conduce către noi provocări.

Concentrează-te pe îmbunătățirea realității tale actuale

Multe probleme de încredere în sine provin din incertitudinea cu privire la viitor sau situațiile triste din trecut. Trebuie să înțelege că niciuna dintre aceste două perioade nu există. Singura ta realitate este cea azi. Recâștigă-ți încrederea în sine, devenind conștientă de ziua de azi. Privește în jurul tău și vei vedea că ești înconjurată de oameni care țin la tine. Și nu uita, echipa CamStars te va susține mereu în tot ceea ce faci.