Ți s-a întâmplat vreodată să te oprești în mijlocul unei conversații și să nu mai știi să o continui? Este o senzație neplăcută, știm. Mai ales când vorbești cu cineva căruia vrei să faci o impresie bună.
Mintea ta devine goală. Tăcerea așternută pare să dureze o veșnicie. Încerci să te gândești la ceva interesant pentru a ieși din acea situație, dar nu găsești nimic.
Pentru a te ajuta să previi ca acest lucru să se întâmple din nou, îți vom spune cum să ai parte de conversații interesante pe tot parcursul ședinței de videochat.
Problema este să nu rămâi fără subiecte potrivite de discuție
După investigarea multor modele de comportament, s-a dovedit că principalul obstacol în menținerea unei conversații vie nu este să rămâi fără nimic de spus, ci să rămâi fără subiecte potrivite de discuție.
Cu siguranță ai avut parte de situații în care nu ai îndrăznit să spui ceea ce gândeai cu adevărat. Ai fost îngrijorată de ce ar crede despre tine interlocutorul dacă ai spune ceva absurd sau în afara contextului.
Când crezi că nu mai ai nimic de spus într-o conversație, realitatea nu este că ai rămas fără subiecte. Pur și simplu ai epuizat subiectele potrivite de discuție.
Elimină cenzura pentru a înmulți subiectele de discuție
Gândește-te la conversațiile pe care le ai cu prietenii sau familia. Cu cei apropiați poți vorbi despre orice, oricât de banal ar fi.
În cazul acestor tipuri de conversații, oamenii nu trec prin filtrul gândirii ceea ce urmează să spună. Ei nu se gândesc mult la ceea ce merită să spună sau nu. Pur și simplu spun ceea ce gândesc.
De acum încolo, introdu această nouă regulă pe parcursul ședințelor de videochat: spune ce gândești, atâta timp cât nu îi rănești pe cei cu care interacționezi. Nu se va mai așterne tăcerea. Vei avea sigur ce discută.
Secretul artei conversației
Cu toții am fost implicați în conversații greoaie până când, ca prin farmec, a apărut un subiect atât pe placul nostru, cât și al interlocutorilor. Acesta este singurul ingredient necesar pentru ca o conversație să decurgă fără efort: găsirea unui lucru în comun.
Scopul tău ar trebui să fie găsirea acelor lucruri pe care le ai în comun cu clienții. Pot fi pasiuni, subiecte care vă interesează în egală măsură etc. Chiar și de unde ai cumpărat hainele pe care le porți. Orice subiect poate fi începutul unei conversații grozave.
Există destule studii care arată că ne plac oamenii care seamănă cu noi, așa că pe lângă faptul că vei vorbi mai mult, îți va plăcea mai mult de ei.
Ce să faci când nu ai nimic în comun cu clienții
Există persoane care renunță rapid când descoperă că nu au interese comune cu interlocutorii. Cu toate acestea, te poți lega nu de subiect în sine, ci de interesul tău pentru acel subiect. De exemplu, de faptul că interlocutorul tău a reușit să-și îndeplinească un vis-acela de a-și achiziționa o casă.
Ia notițe mentale în timpul conversației
De fiecare dată când cealaltă persoană spune ceva, ia o notă mentală. Dintre aceste note, alege una și întreabă ceva legat de ea. Apoi repetă același lucru cu răspunsul pe care ți-l oferă.
Să presupunem că interlocutorul tău îți spune „Ieri m-am întors din concediu și încă mă gândesc la cum a fost, dar mâine la 8 trebuie să încep munca”. Aici vei găsi trei căi pe care le poți urma:
- Faptul că s-a întors din concediu
- Faptul că se gândește încă la cum a fost
- Munca lui
Poți alege oricare dintre cele trei subiecte pentru a continua conversația, fie îl întrebi unde a fost în concediu, fie îl rogi să-ți spună cum a fost, fie îl întrebi despre locul său de muncă.
Când simți că dialogul se oprește, alege un subiect din lista ta de notițe mentale. În felul acesta interlocutorul tău vede că, deși nu știi foarte multe despre un anumit subiect, îți trezește totuși interesul. Și așa apare o altă temă de discuție. Amândoi sunteți interesați de același lucru, deși poate nu știți foarte multe despre el.
Acum că ai aflat cum să ai parte de conversații interesante cu clienții, îți mai spunem doar un singur lucru. CamStars face angajări studio videochat. Te așteptăm în echipa noastră!