Inteligența emoțională este capacitatea de a-ți înțelege cu acuratețe propriile emoții și de a recunoaște corect emoțiile celorlalți. Este o abilitate fundamentală pentru o colaborare eficientă, crearea unor relații interpersonale și o bună comunicare la locul de muncă.

Inteligența emoțională te ajută să interacționezi cu ușurință cu ceilalți, să construiești relații empatice, să comunici eficient, să aplanezi conflictele și să-ți exprimi sentimentele.

Există diferite abilități pe care te poți concentra pentru a-ți dezvolta inteligența emoțională. În continuare, îți vom vorbi de 4 modalități prin care poți face acest lucru.

  1. Cunoaște-te pe tine însăți

Primul pas pentru a-ți îmbunătăți inteligența emoțională este să te cunoști pe tine însăți. O mare parte a coeficientului emoțional este recunoașterea și înțelegerea emoțiilor tale și impactul acestor emoții asupra mediului înconjurător. Cu toate acestea, înainte de a putea înțelege impactul, trebuie să înțelegi emoțiile în sine.

Există multe tehnici de dezvoltare a autocunoașterii, cum ar fi:

  • Scrierea într-un jurnal zilnic
  • Identificarea valorilor și principiilor după care te ghidezi
  • Definirea motivației și scopului

La locul de muncă, cel mai bun mod de a te cunoaște pe tine însăți este să te străduiești ca munca ta să fie în concordanță cu obiectivele echipei din care faci parte. Înțelegându-i obiectivele, vei înțelege de ce faci ceea ce faci. Atunci când trebuie să iei o decizie, vei avea deja cunoștințe complete despre importanța muncii tale și, prin urmare, vei putea lua o decizie în cunoștință de cauză.

2. Acordă atenție reacțiilor emoționale

Odată ce îți înțelegi emoțiile, încearcă să ți le controlezi în mod conștient. Aceasta este o parte importantă a autocontrolului. Scrierea într-un jurnal este primul pas către înțelegerea a ceea ce simți. Odată ce ai început, străduiește-te să definești reacțiile emoționale pe care le ai. De exemplu, când ceva nu merge bine la serviciu, care este primul lucru pe care îl simți? Furie? Frustrare? Nesiguranță? Făcându-ți o idee clară despre emoțiile tale, le vei putea controla cu mai mare ușurință.

3. Devino mai empatică

Empatia este capacitatea de a te conecta cu ceilalți. Este piatra de temelie a dezvoltării inteligenței emoționale. Pentru a deveni empatică, exersează:

  • Întelege-i pe ceilalți. Empatia înseamnă să încerci să înțelegi cum se simt ceilalți. Prin urmare, concentrează-te pe dezvoltarea modului în care îi înțelegi pe ceilalți. Dacă iau o decizie pe care nu ai fi luat-o tu, bazează-te pe curiozitate și empatie pentru a înțelege de ce au făcut-o.
  • Nu judeca. Cu toții permitem vocii interioare să facă automat presupuneri și să judece. A nu judeca nu înseamnă doar să nu mai faci acele presupuneri imediate, ci să înveți să le ignori.
  • Pune-te în locul celuilalt. Deoarece empatia înseamnă conectarea cu ceilalți, o modalitate bună de a crea conexiuni este să te pui în pielea altcuiva. Uneori pot lua o decizie cu care nu-ți place sau nu ești de acord, dar în loc să reacționezi, încearcă să-ți imaginezi situația din punctul lor de vedere.

4. Ascultă activ

Ascultarea activă este practica de a asculta pentru a înțelege. În loc să te gândești ce să spui în continuare, acordă toată atenția celor spuse de cealaltă persoană. Asta te va ajuta să fii o persoană empatică, să creezi o conexiune bazată pe încredere între tine și persoana cu care comunici.

Un alt element cheie al ascultării active este comunicarea non-verbală și limbajul corpului. Fii atentă la ceea ce faci când o altă persoană vorbește. Chiar dacă ești interesată de ceea ce spune, încrucișarea brațelor sau privirea îndreptată în altă parte sugerează că nu ești. Încearcă să menții contactul vizual și să dai dovadă de politețe și interes pentru a-i demonstra că-i acorzi atenție.

5. Când ai îndoieli, reflectează

Dezvoltarea inteligenței tale emoționale înseamnă în mare măsură înțelegerea emoțiilor în momentul de față. Cu toate acestea, reflectarea asupra experiențelor trecute te ajută să dezvolți inteligența emoțională pe termen lung. Recunoscând obiceiurile din trecut sau comparând situațiile emoționale anterioare cu noile instrumente emoționale, te poți pregăti mai bine pentru situațiile viitoare.

De ce ți-am vorbit despre inteligența emoțională? Fiindcă dacă vrei să devii model de videochat, trebuie să fii capabilă să-i asculți pe ceilalți și să fii empatică. Astfel, vei reuși să-ți înțelegi clienții și să le faci pe plac. Apropo, facem angajări studio videochat București. Te așteptăm în echipa CamStars!